Kristian Kristensen: Stor ros til drengene, klubben, fansene og sponsorerne


'}}

Af Ole Maass

Håndboldsæsonen lakker mod enden, og KIF-træner Kristian Kristensen gør her status over nogle bevægende, heftige og vilde måneder, hvor han sammen med sit team, spillerne og alle de, der bakkede klubben op lykkedes med den mission det var at bevare pladsen i HTH-ligaen. Kristian Kristensen har efterfølgende forlænget samarbejdet med KIF Kolding, så han også i de kommende to sæsoner står i spidsen for ligaholdet. Han ser her tilbage, men også en smule frem mod den kommende sæson.

Kristian Kristensen, du blev ansat for fire måneder siden med det klare mål at redde KIF fra nedrykning. Det mål nåede I. Sæt nogle ord på de fire måneder – for dig og for klubben.

-Det var en kort, meget intensiv fase og opgave vi skulle løse. Det kunne jeg ikke gøre alene, men i den sammenhæng har jeg haft et utroligt godt samarbejde med staben omkring holdet, assistenttræner Torben Sørensen, målmandstrænerne Anders Petersen og Dennis Klinge, fysioterapeut Anders Bruun, holdleder Tusse, klubbens administration og bestyrelse. Da jeg startede var vi i en sårbar situation, fordi vi havde mange skader. Boilesen var ude, Flodman trak med overbelastningsskader, Morsten rejste til Frankrig og fløjspillerne Peter Lund og Andreas Væver var heller ikke til disposition. Så fra at have 16 kampklare spillere var vi i bedste fald nede på omkring 12 spillere, som var til rådighed. Derfor var vi nødt til at spille meget smalt og trække store veksler på de tilbageværende spillere. Drengene fortjener stor ros, fordi de samlede sig og gik meget fokuseret til opgaven – både på og uden for banen. Det betød, at vi i resten af sæsonen trak store veksler på spillere som Svane, Mats Gordon, Chris, Balling, Meinby, Benjamin, Vetle og Daniel Guldsmed, som sammen med vore to målmænd løste den opgave vi havde sat os for. Men som alle ved var vi ude og hænge ud over klippekanten. Vi løste opgaven, og det siger mig noget om, at det fundament der er i KIF Kolding er stærkt.

KIF Kolding er en klub med en stor historie – den mest vindende danske herreklub. Men de seneste år har været op ad bakke for klubben. I tre af de seneste fire sæsoner har klubben kæmpet for at undgå nedrykning. Hvordan får vi ændret det, så vi i næste sæson vinder flere kampe, end vi taber. Og dermed kommer i DM-slutspillet?

-Det vigtigste er at vi tager ved lære af de erfaringer vi blandt andet har gjort i denne sæson. Skal jeg sætte det op i punktform er der tre punkter, hvor vi skal forbedre os: det tekniske niveau skal højnes, vi skal lave færre tekniske fejl. Det lykkedes vi rent faktisk med i foråret. Vi skal vinde flere udekampe. Da vi vandt i Nordsjælland var det første sejr på udebane i halvandet år. Her skal vi blive klart bedre. Og det tredje punkt er, at vores defensiv skal være stærkere. Der er mange andre faktorer, som spiller ind. Vi har en stærk hjemmebane. Vi har nogle fans, som er uundværlige og som bakker os fantastisk godt op. Det samme gør sponsorerne. Rammerne omkring klubben er fantastiske, og klubbens historie er også en vigtig del af det fundament vi står på i dag. KIF Kolding er et stort brand – både for byen, men også for håndbolden i Danmark. Hvis vi stille og roligt vækster økonomisk, og hvis vi der er på og omkring holdet gør vores ting rigtigt synes jeg det ser fornuftigt ud i forhold til at komme højere op i tabellen.

Hvordan bedømmer du styrken i den danske liga? Min påstand er, at ligaen bliver stærkere år for år. Der er ikke nogle tynde hold i ligaen, som rykker ud med kun 6-8 point eller 10-11 point. Skive rykkede ned med 15 og TMS med 19 point. Er du enig i påstanden om, at ligaen bliver stærkere år for år?

-Det er jeg kun delvist enig i. Holdene i bunden af ligaen har nærmet sig toppen, så i den forstand er ligaen blevet stærkere. Internationalt har det kun været Aalborg og GOG, som har kunnet bide skeer med holdene fra de store ligaer. De to klubber har været outstanding. Men når vi taler om midterholdene i ligaen, og her tager jeg så også Skjern og BSH med, så har de klubber jo ikke præsteret store resultater i Europa i de senere sæsoner. Men samlet set er ligaen som produkt blevet bedre, også fordi der er mange store profiler i den danske liga og fordi holdene fra den nederste del af ligaen er blevet mere konkurrencedygtige. Vi kan jo også se – og det er ikke overraskende – at de fire klubber, som har de største budgetter, Aalborg, GOG, Skjern og Bjerringbro/Silkeborg er de fire hold, som er i DM-semifinalerne.

Hvad har overrasket dig mest – positivt og negativt – ved at blive ansat som cheftræner i KIF Kolding?

-Jeg mærkede lige fra starten, at jeg kom til en stor klub. Den måde jeg blev modtaget på – og det gælder også min familie – var enormt positiv og med stor varme. Der er et nærvær og et samspil i klubben, og en enorm opbakning fra fansene og sponsorerne. I den sammenhæng vil jeg betegne KIF som en mastodont, og man kan godt mærke, at det er en klub, som har været på den store scene. Det er vigtigt at holde fast i historien. Det er ikke noget, som skal være et åg for de nuværende spillere i klubben, men det er en vigtig del af klubbens fortælling, og det er også derfor, at Kolding er en stor klub med en større mediedækning og større bevågenhed end andre klubber, som lige nu er på samme sportslige niveau. Jeg kan ikke komme i tanke om noget, som har været negativt. Men jeg har selvfølgelig selv undervejs fået nogle nye ideer, som jeg vil arbejde for at føre ud i livet for at forbedre tingene.

Nu er klubbens andethold rykket op i den højest mulige række, 2. division. Hvilken betydning har det i forhold til talentudviklingen og i forhold til at udvikle spillere, som på sigt kan komme i betragtning til ligaholdet?

 

-Det er vigtigt af flere grunde. For samhørigheden i klubben – forbindelsen mellem moderklubben og eliten – er det vigtigt. Men det er også vigtigt for de unge talenter, som kommer til at spille på et højere niveau. Så skal vi selvfølgelig lave en forventningsafstemning for de spillere, som har potentialet til at komme på ligaholdet. I den kommende sæson er to af spillerne fra 2. divisionsholdet, bagspillerne Andreas Elbek og Albert Thanning en del af ligaholdets bruttotrup. Ser man overordnet på det i forhold til dansk håndbold synes jeg også, at vi som klub har en forpligtelse til at skabe gode rammer for de unge talenter i en periode, hvor håndbolden som idrætsgren mister medlemmer.

I holder formen ved lige med træning frem til midten af juni. Så holder I en måneds sommerferie og går så i gang med forberedelserne til den nye sæson omkring den 20. juli. Hvordan vil i forberede jer til næste sæson, hvor den første vigtige kamp er en 1/8-finale i pokalturneringen – en kamp, som spilles i slutningen af august?

-Lige nu har vi en del fysisk træning, men i forhold til næste sæson er der rigtig mange ting, som skal gå op i en højere enhed. Vi siger farvel til nogle vigtige spillere, men vi har også stadig en gruppe af nøglespillere, som forbliver i klubben. Og når vi medregner vores unge talenter, som bliver en del af ligaholdets bruttotrup får vi 11 nye spillere. Så der bliver et stort arbejde med at lære hinanden at kende, skabe tillid og samhørighed, og når det så er på plads kan vi begynde at snakke om forventninger. Men inden vi når dertil er der meget arbejde, der skal gøres. Det glæder jeg mig til og ser frem til, understreger Kristian Kristensen.

#vikæmperforkolding