Af Ole Maass
Håndboldsæsonen 2022/2023 er slut og KIF Koldings ligaspillere er gået på en fortjent sommerferie. For KIF Koldings vedkommende blev det sæsonen, hvor Danmarks mest vindende klub på herresiden igen nærmede sig den absolutte top i dansk herrehåndbold.
KIF Kolding sluttede som bekendt i grundspillet på en femteplads blandt ligaens 14 hold, mens KIF-drengene til gengæld ikke kom til at spille en afgørende rolle i DM-slutspillet.
2022/20023 sæsonen blev en sæson, hvor KIF Kolding vandt flere kampe end de tabte, og som KIF-fan blev det meget sjovere at gå til håndbold. I grundspillet vandt KIF'erne blandt meget andet ti af 13 hjemmekampe, og samlet hentede KIF Kolding i denne sæson det højest antal point siden sæsonen 2015/2016, hvor KIF'erne senest var i en DM-semifinale.
KIF Kolding siger farvel til otte spillere fra den nuværende ligatrup: Tim Winkler, Jesper Meinby Pedersen, Thomas Boilesen, Mads-Peter Lønborg, Steven Plucnar Jacobsen, Nicolai Snogdal, Albert Thanning og Anders Beuschau. Til gengæld siger KIF til den nye sæson goddag til fire nye spillere: Oliver Norlyk fra Skjern, Martin Risom Christensen fra TMS Ringsted, Jonas Bruus Tidemand fra Sporting Lissabon samt Frederik Kræmmer Bay fra GOG. Hertil kommer, at fire unge U19-spillere fra KIF's akademi tilknyttes ligatruppen. De fire er: Pelle Boesen, Markus Bugge, Victor Aunsbjerg Lyngsø samt Rasmus Juhl Thomsen.
Vi har taget en snak med KIF's cheftræner Kristian Kristensen, hvor vi har bedt ham vurdere sæsonen – og hvor han samtidig ser lidt frem mod den næste sæson, hvor KIF Kolding skal spille sæson nummer 40 i uafbrudt rækkefølge i den danske liga.
Kristian Kristensen, når du skal se tilbage på sæsonen 2022/2023 hvilke overskrifter vil du så sætte på sæsonen set som helhed?
-Sæsonen er mere end godkendt. Vi havde sat os som mål at hente i gennemsnit ét point i de 26 kampe i grundspillet, og det mål overskred vi jo i høj grad med 33 point. Vi var dygtige til at slå de fem nederste hold i ligaen både hjemme og ude. Holdene i midterregionen af ligaen gjorde vi det også godt imod, og så tog vi i ny og næ et par af de store skalpe med sejre på hjemmebane mod Aalborg og Skjern i grundspillet. Det er absolut godkendt. Det er spillerne, som fortjener stor ros for en dedikeret og fokuseret indsats.
Vi leverede et fremragende grundspil og hentede 33 point i 26 kampe efter 16 sejre, ni nederlag og én uafgjort kamp. Til gengæld fik vi kun to point i de seks slutspilskampe. Hvad var grunden til, at vi ikke rigtig kunne holde kadencen i slutspillet?
-I flere af slutspilskampene leverede vi gode præstationer. Men overordnet må man konstatere, at vi ikke fandt det slutspilsgear med nogle ekstra procenter, som skal til for at vinde de kampe. Vi synes jo selv, at vi skulle have haft fire point flere end de to vi fik i de seks kampe. Det havde ikke bragt os i semifinalen, men tættere på. Men vi må også konstatere, at vi efter VM-pausen i januar lukkede for mange mål ind. Vi mistede nogle procenter i forsvaret og med hensyn til redninger, og vi havde også for mange tekniske fejl. Så der er flere forklaringer på, at det blev nærved og næsten.
Vi fik forud for denne sæson 12 nye spillere, som skulle integreres på holdet. Vi vandt alle otte træningskampe og kom fremragende fra start i ligaen. Set udefra blev holdet hurtigt en stærk enhed. Hvad var det der lykkedes så godt, når man tænker på, at vi skulle spille et hold sammen, som for 2/3 vedkommende bestod af nye spillere?
-Vi fik hurtigt skabt nogle tætte relationer, da vi blandt andet i slutningen af august tog sammen til Grøn Koncert. Vi fik også skabt de tætte relationer på vores ugelange træningslejr på Rømø, og her satte vi nogle klare mål. De mål var spillerne med til at sætte, og det var et offensivt mål om, at vi skulle i top fem i grundspillet. Vi var intensivt sammen i starten, og vi øgede også træningsmængden en smule, og så må man jo også bare konstatere, at det var nogle dygtige spillere vi fik til klubben – sammen med de spillere, som var tilbage fra sidste sæsons hold, hvor vi som bekendt havde nogle andre udfordringer.
Dig og Anders Eggert var også et nyt makkerpar sammen på trænerbænken. Set udefra virker det som om I er gået godt i spænd sammen. Sæt nogle ord på jeres samarbejde?
-Anders kom til uden erfaring som træner, men til gengæld med masser af erfaring som spiller på allerhøjeste niveau. Og så er han kommet med godt humør og mange kompetencer i forhold til at udvikle spillerne teknisk og taktisk. Vi går godt i spænd sammen, så det har også været meget udviklende for mig. Men det handler jo ikke kun om Anders Eggert og mig, men om hele det team vi har omkring holdet: fysioterapeut Anders Bruun, fysisk træner Mathias Arntzen, holdleder Tusse og målmandstræner Dennis Klinge. Vi har det godt sammen og vi er med til at udvikle hinanden, så hele staben omkring holdet er vigtig – det er den også i forhold til spillerne. Men vi ved også, at vi stadig kan lære noget. Vi skal være skarpere i de situationer, hvor vi har modgang. Her har vi stadig noget at lære.
Vi får tilgang af fire spillere udefra: Oliver Norlyk fra Skjern og Martin Risom Christensen fra TMS Ringsted på højre back, Jonas Bruus Tidemand fra Sporting Lissabon på stregen samt U19-spilleren Frederik Kræmmer Bay fra GOG på venstre fløj. Hvilke forventninger har du til de spillere?
-Det er dygtige spillere, som vi har nøje udvalgt efter de kompetencer de hver især besidder. På højre back-pladsen får vi lidt mere skudkraft i bagkæden. Vi får en ung ærgerrig venstrefløj, som får en god læremester i Bjarke Christensen, og i en spiller som Jonas Tidemand får vi både en stærk streg- og forsvarsspiller og en spiller, som også kan gå ind på holdet og tage en lederrolle.
Er der andre tilgange på vej til KIF?
-Vi har til den kommende sæson et yderst kompetent og konkurrencedygtigt hold. Men vi holder altid øje med, hvad der rører sig i markedet. Ikke kun op til en ny sæson, men hen over hele året. Mere præcist kan jeg ikke sige det.
Vi har tre spillere, som allerede har bebudet, at de kun fortsætter i KIF til og med den kommende sæson: Vetle Rønningen, Bjarke Christensen og Sander Øverjordet. Hvad kommer det til at betyde, at vi kun har disse spillere på lånt tid?
-Forhåbentlig ikke det helt store. Det er jo en ny tendens i håndbolden, at spillerne tegner kontrakter med andre klubber flere år ud i fremtiden. Men jeg er helt sikker på, at alle vore spillere er fokuserede og dedikerede og klar til at levere en 100 procents indsats for KIF i den kommende sæson. Men overordnet set vil vi jo gerne have mest mulig kontinuitet og mindske udskiftningen i truppen. Det arbejder vi på, men det hænger jo i høj grad sammen med de økonomiske muligheder vi har.
Fire unge talenter fra klubbens U19-hold rykkes op i ligatruppen, og for første gang nogensinde har KIF både et ligahold, et andethold i 2. division og et tredjehold i 3. division. Kommer de unge talenter, som nu er i ligatruppen til at få en rolle og få spilletid på ligaholdet?
-Alle spillere som er i ligatruppen skal have en rolle. Hvor stor en rolle de unge spillere får er det svært at sige noget om. Vi forventer ikke, at de skal have en bærende rolle, men de skal have en rolle, hvor de kan udvikle sig og mærke, hvad seniorhåndbold er for en størrelse. Der kan også komme skader i truppen, som betyder at de vil få mere spilletid, end ellers forudset. Men overordnet skal de unge i det daglige være en del af et elitesportsmiljø, hvor de vænner sig til, at der er nogle forventninger og krav til dem.
Du har som cheftræner en kontrakt frem til og med sommeren 2024. Kommer vi til at se dig fortsætte i KIF Kolding ud over den periode?
-Jeg er glad for at være i Kolding. Jeg trives her, og jeg ser meget frem til den kommende sæson. Men hvad fremtiden derudover bringer kan jeg ikke rigtig sige noget om endnu, lyder det fra Kristian Kristensen.