En legende i KIF Håndbold, Erik Skov, er død 86 år


'}}
Erik Skov blev den mest vindende holdleder i dansk håndbold. Men den gamle tømrermester havde masser af andre funktioner i KIF Håndbold: træner, formand og videomand – plus alverdens andre gøremål i den klub, som i høj grad kom til at definere hans liv.
 
Af Ole Maass
Link til video: Erik Skov 1934-2021
 
En forårsdag i 1951 blev den unge Erik Skov spurgt, om han ikke lige ville med til Helsingør. KIF’s ynglingehold i håndbold stod og manglede en fløjspiller til et stævne, og selvom Skov mest brugte fritiden på fodbold tog han alligevel med. Han blev grebet så meget af håndboldspillet, så det i de næste syv årtier kom til at fylde – næsten – alt i hans liv. Altså lige ud over familien og arbejdslivet, som for ham endte med etablering af et selvstændigt tømrerfirma og efter salg af virksomheden som tilsynsførende hos entreprenør Peter Nielsen og senere som vurderingsmand hos Kreditforeningen Danmark.
 
Nu er Erik Skov efter nogen tids sygdom død, 86 år gammel.
Han var kendt vidt og bredt i Kolding, og han var inden for håndboldsporten kendt over det ganske land. Ja, sådan set også rundt om i Europa, hvor han som videomand, holdleder og holdets ”far” i mange år har været med rundt i de op imod 30 lande over hele Europa, hvor KIF’s mandlige førstehold har repræsenteret klubben og byen, når KIF har spillet Europa Cup- og Champions League-kampe.
 
Livsbane
”Skov”, som han var kendt som i KIF Håndbold blev en legende i klubben, for da han som en 16-årig ung knægt takkede ja til at tage med til Helsingør blev en meget stor del af hans livsbane udstukket. Skovs karriere på banen blev ikke lige så glorværdig, som hans karriere uden for banen i KIF. Han spillede selv mest på andet- og tredjeholdet, men som 23-årig – i 1957 – sagde han ja til at træne klubbens bedste damehold. Den tjans beholdt han i 12 år. Undervejs kom han også i klubbens bestyrelse. En tid var han formand for håndboldafdelingen. Han repræsenterede håndbolden i hovedafdelingens bestyrelse, og Erik Skov, som var kendt som en venlig, lun og gemytlig mand, var altid klar til at træde til, når der var brug for frivillige hænder.
 
-Engang på ynglingeholdet manglede vi én til at køre os til kamp. Den klarer jeg, sagde Skov, og så var vi otte-ni spillere, som blev proppet ind i hans folkevogn, fortæller Rudi Stübner, som i en årrække i 60’erne og 70’erne var én af de store profiler på KIF’s divisionshold – skiftevis i 2. og 3. division.
 
Hyggeonkel
John Winther var en vigtig spiller på KIF’s 1. divisionshold i slutningen af 80’erne og starten af 90’erne – i KIF’s første store guldalder med DM-titler på stribe. Han husker også Skovs store betydning.
-For os på holdet var han en hyggeonkel, som altid sørgede for, at vi havde det godt. Og Skov havde kæmpe stor betydning for de nye spillere, som kom til klubben. Han sørgede for, at de følte sig godt tilpas i gruppen, men han sørgede også for, at deres koner, kærester og eventuelle børn følte sig godt hjemme. Som vurderingsmand havde han også styr på boligmarkedet, og han hjalp de nye spillere med at finde bolig. Skov havde en kæmpe stor betydning for os – og for klubben som helhed, siger John Winther.
 
Direktør i KIF Håndbold Elite A/S, Christian Hjermind, har også selv som spiller i klubben mærket Erik Skovs betydning.
-Skov har jo været klubbens mand, og det uafhængigt af den periode man har spillet i klubben. På den måde har han båret klubbens værdier videre til nye generationer. I min periode var det Skov, som sørgede for, at vi fik sunget sejrssangen i omklædningsrummet, når vi havde vundet noget. Han var munter, glad og positiv. Men han var mere end det. Han var der også, når man havde brug for en skulder, hvis vi havde tabt en afgørende kamp. Og Skov kom i høj grad til at repræsentere klubbens værdier: at man skal yde sit bedste og gøre sig umage, understreger Christian Hjermind.
 
Den konstante faktor
Jens Boesen, mangeårig direktør i KIF Håndbold Elite A/S, slår også fast, at Erik Skovs betydning for klubben ikke kan overvurderes.
-Han har været den konstante faktor i klubben. Ham, der altid var der og altid var klar til at yde en frivillig indsats. Det har haft helt uvurderlig betydning for klubben, siger Jens Boesen, som også understreger, at Erik Skov sammen med sin afdøde hustru, byrådsmedlem Lis Lykke Skov, også rent socialt havde en fantastisk betydning for klubben.
-Hver sommer inviterede de hele holdet til grillfest med helstegt pattegris, og øl og vin. Og nogle gange blev det nogle ret heftige fester. Da vi fik svenske trænere og spillere syntes de i starten, at det var lidt for heftigt. Det var de ikke vant til. Men de fandt ud af, at vi i KIF godt kunne feste igennem, fortæller Jens Boesen.
 
God stemning
KIF’s første guldtræner i 80’erne og starten af 90’erne, Per Frederiksen, er heller ikke i tvivl om Erik Skovs kæmpe betydning for klubben.
-Skov var lun, hyggelig og rar. Han skabte god stemning. For Skov var det en kæmpe sorg, da han mistede sin hustru, Lis, kort efter hendes 60 års fødselsdag for 17 år siden. Men dengang viste det fællesskab vi havde i klubben så også at have stor værdi for Skov, da spillerne slog ring om ham. Tog hjem og besøgte ham. Hjalp ham med at ordne haven og på anden vis var med til, at Skov kunne komme videre efter den store sorg, fortæller Per Frederiksen.
Erik Skov har enten som videomand eller holdleder været på sidelinjen ved alle KIF’s 19 DM-finaler med 14 danske mesterskaber til følge. Fra det første mesterskab i 1987 til det seneste i 2015. Og ligeledes ved alle 12 pokalfinaler, som har givet otte pokaltitler. Fra den første i 1989 til den seneste i 2014. Erik Skov er dermed – uden sammenligning – den mest forgyldte holdleder i dansk klubhåndbold.
De seneste år havde Skov ikke nogle officielle funktioner i klubben, men indtil for seks uger siden kom han stadig i hallen hver onsdag, og kom ind på kontoret med en dagmartærte, drak kaffe og hyggede sig med de ansatte og spillerne i den klub, som i den grad kom til at definere hans liv.
 
Faktaboks:
Erik Skov blev 86 år. Han efterlader sønnen Frank Lykke Skov på 55 år og datteren Birgitte på 58 år fra sit første ægteskab. Derudover en lillesøster samt to børnebørn på 20 og 24 år.
Erik Skov skal bisættes fra Sdr. Kapel på tirsdag den 13. april, klokken 14.30. På grund af corona-restriktioner er der dog et begrænset antal pladser i kapellet ved bisættelsen, oplyser sønnen, Frank Lykke Skov. Han tilføjer at der vil blive afholdt en mindeceremoni i Sydbank Arena, når corona-restriktioner tillader det.

#vikæmperforkolding