Bankmand, håndboldfan og ny formand for KIF Kolding


'}}

64-årige Jan Ulsø Madsen kommer som ny KIF-bestyrelsesformand med en stærk baggrund som administrerende direktør gennem ni år i Vestjysk Bank. Banken var i krise, da han blev ansat i 2015, men han afleverede en velkonsolideret bank, da han i juni 2024 gik på pension. Han har boet i Kolding siden 1986, og han har som ivrig håndboldfan fulgt både KIF og flere andre danske klubber i en årrække. Nu har han sagt ja til at tage en tørn som bestyrelsesformand for klubbens professionelle afdeling i KIF Håndbold Elite A/S, som er selskabet der står bag KIF Koldings ligahold.

Af Ole Maass

På generalforsamlingen i slutningen af november i KIF Håndbold Elite A/S – selskabet bag KIF's ligahold – blev Jan Ulsø Madsen valgt som ny bestyrelsesformand. På den post afløser han Morten Høgsberg Nielsen. Nyvalgt til bestyrelsen blev udover Jan Ulsø Madsen Catherine Axelsen, som afløste Otto Skak. De øvrige medlemmer af bestyrelsen er næstformand Anders Jensen, Morten Nielsen, Mads Aarestrup samt Morten Strøh.

Fakta om Jan Ulsø Madsen. Han er 64 år gammel, er gift med Dorthe. De har tre voksne børn samt fire børnebørn. Jan Ulsø Madsen har boet i Kolding siden 1986. Jan Ulsø Madsen har arbejdet 46 år i bankverdenen. I juni 2024 sagde Jan Ulsø Madsen farvel til bankverdenen efter ni års ansættelse som administrerende direktør for Vestjysk Bank. En bank, som var nødlidende og i alvorlig krise, da han blev ansat, men som var velkonsolideret og blandt landets ti største banker, da Jan Ulsø Madsen forlod banken. I 2023 havde banken et rekordoverskud på knap 1,4 milliarder kroner. Og fra mange sider blev Jan Ulsø Madsen fremhævet for sin store rolle i at få den engang nødlidende bank på ret køl.

Nu bruger Jan Ulsø Madsen en del af sin fritid på sin nye funktion for bestyrelsen for selskabet bag KIF Kolding, og i den anledning har vi bedt ham om at komme med nogle tanker og visioner for det kommende arbejde i bestyrelsen.

Jan Ulsø Madsen, du blev for fem uger siden valgt som ny formand for bestyrelsen i KIF Kolding. Hvilke opgaver er de første du og de andre i bestyrelsen har taget fat på efter, at I er kommet i arbejdstøjet?

-Som nye bestyrelsesmedlemmer er jeg og Cathrine Axelsen blevet opdateret på hvordan status for klubben er. Klubben har jo over en periode været i gang med en genrejsning, og vi har en række udfordringer forude. Vi har en strategi, som hviler på tre ben, hvor vi både skal styrke klubben sportsligt, kommercielt samt vores akademi, så vi selv kan udvikle talenter, som på sigt kan gøre sig gældende på ligaholdet. Den strategi har de tidligere bestyrelser med direktør Christian Hjermind som klubbens daglige leder været i gang med at udvikle i de seneste år. Og det arbejde skal vi i den nye bestyrelse fortsætte med. Vi har som mål at skabe flere indtægter, så vi skal have kontakt til flere virksomheder og skabe partnerskaber. Vi har nogle fremragende faciliteter, og vores loungeområder er blevet udvidet og forbedret, ligesom vi skal have flere store arrangementer i hallen, som også kan styrke klubben kommercielt og forretningsmæssigt. Så der er mange opgaver og udfordringer forude.

Sportsligt er klubben i krise. Ligaholdet er i nedrykningsfare. Hvilken rolle har I som bestyrelse for at understøtte den sportslige ledelse og spillerne på ligaholdet?

-Som bestyrelse har vi den rolle sammen med direktør Christian Hjermind at sikre, at vi har den rigtige sportslige ledelse og trænerstab. Vi blander os ikke i de sportslige dispositioner. Men forhåbentlig kan vi være med til at vende den negative spiral, være med til at holde humøret oppe, give inspiration og gøre vores til, at vi som klub har det rigtige set up. I bestyrelsen skal vi skabe rammerne for, at klubben kan hente de ressourcer, der skal til for at klare os i den konkurrence, som er blevet skærpet i de seneste år. Her er vi blevet styrket med en investorgruppe, og vi har rigtig mange samarbejdspartnere, men der er ingen tvivl om, at vi i de kommende år skal have tilført flere ressourcer. Og det er blandt andet vores rolle som bestyrelse at skabe grundlaget for, at det kan ske.

Det kræver mange penge, hvis man skal være med i toppen i dansk håndbold. Hvordan vil I udvikle forretningen for at sikre, at KIF Kolding igen kommer med op i toppen?

-Det er der ikke noget enkelt svar på. Konkurrencen bliver hårdere og hårdere. Klubber som Aalborg, BSH, Fredericia, GOG og Skjern ligger et godt stykke foran og og flere andre ligaklubber, hvad budgetter og indtægter angår. Aalborg i en liga for sig. Der er ingen tvivl om, at det er et kapløb med tiden, også fordi der er klubber i 1. division som HØJ og Aarhus Håndbold, som kommer nedefra og også opererer med store budgetter. Vi er blevet styrket med vores investeringsselskab med eksterne investorer, men vi skal også i kraft af vores brand som KIF Kolding, landets mest vindende håndboldklub, være i stand til at tiltrække større sponsorer – også sponsorer uden for vort lokalområde. Vi har en klub med en flot historie og et brand, som bør have mulighed for at skabe synlighed ud over kommunegrænsen. Men let er det ikke. Jeg tror dog på, at vi har nogle muligheder, som vi endnu ikke har udnyttet.

Klubben har haft en målsætning om at skulle spille med om medaljer i løbet af tre-fem år. Er det varm luft eller en realistisk målsætning?

-Når man vurderer det ud fra vores nuværende placering i ligaen kan man jo godt mene, at det ikke er realistisk. Vi er nødt til at afpasse ambitionerne til de økonomiske realiteter, og her er der ikke tvivl om, at vi skal have øget vore indtægter og styrket økonomien. Geografisk ligger vi jo et meget centralt sted i landet, og vi har nogle sponsorer og samarbejdspartnere, som har bakket klubben stærkt op i mange år. Men jeg mener vi har nogle uudnyttede muligheder for at tiltrække større sponsorer uden for lokalområdet, og før vi har et stærkere økonomisk grundlag skal vi nok være ret forsigtige med at tale om ambitioner om medaljer. Derfor er det også tænkeligt, at vi lige skal justere målsætningen.

 

#vikæmperforkolding