Klubmennesket Tove runder et skarpt hjørne i KIF


Af Ole Maass

Hun har sådan set haft sin gang i KIF stort set fra barnsben – og klubbens håndboldafdeling har hun fulgt og været en del af de seneste godt 60 år.

Men 74-årige Tove Hadberg har også netop rundet et skarpt hjørne – ti år – som ansat i klubbens administration, hvor hun er en blæksprutte, som tager sig alt fra salg og distribution af sæsonkort, sørger for bus og forplejning til spillere og trænere til udebanekampe, hjælper nye spillere med at finde boliger i byen – plus et hav af andre praktiske og administrative opgaver af snart sagt enhver art i en elitehåndboldklub.

-Tove er den første man støder ind i, når man kommer på håndboldkontoret. Så i den forstand er hun i høj grad klubbens ansigt udadtil. Hun er samtidig et varmt menneske, som også langt hen ad vejen er som ”en mor” for spillerne. Hun er hjælpsom, og hun er klar til at give sig i kast med andre opgaver, fortæller Christian Klamer, der som marketing- og turneringsansvarlig har været kollega på KIF-kontoret med Tove Hadberg de seneste fem år.

I bankverdenen

Tove Hadberg har som uddannet finansøkonom arbejdet i bankverdenen i 25 år. Efterfølgende arbejdede hun i administrationen hos energiselskabet Trefor, og da hun stoppede der i januar 2013 – som 64-årig – var hun sådan set indstillet på at skulle på pension.

-Men så blev jeg i november og december 2012 hyret til en masse frivilligt arbejde i KIF i forbindelse med julehjælpen ”Jul til alle”, som vi var primus motor i dengang. Og i januar 2013 blev jeg så ansat i en deltidsstilling på KIF-kontoret. Og her er jeg stadigvæk – og det er jeg glad for. Også selvom jeg har flere timer end det min stilling lyder på. Når der er opgaver, som skal udføres ser jeg ikke på klokken. Sådan er det at være ansat i en håndboldklub, understreger Tove Hadberg.

Store udfordringer

I sin tid i klubben har Tove Hadberg både været med til at fejre store triumfer og mesterskaber, men hun har også været med i de svære år – og her også taget ansvar.

Da klubbens daværende bestyrelse i maj 2020 gav op over for de svære økonomiske udfordringer klubben stod over for – og hvor en lukning af den professionelle afdeling truede i horisonten var Tove Hadberg én af de seks KIF'ere, som meldte sig til at tage en tørn i bestyrelsen.

-Det var hårdt arbejde, men det lykkedes for os at få genrejst klubben. Det var det hele værd, og jeg er glad for, at jeg var med på den rejse, siger hun.

Bo Spellerberg

I årenes løb har hun fået et tæt forhold til masser af både danske og udenlandske stjernespillere, som spiller og har spillet for KIF Kolding.

Én spiller har hun dog en særlig forkærlighed for: Bo Spellerberg. Han har en meget høj stjerne hos Tove.

-Det har han både som håndboldspiller og som menneske. For det første er Bo en supersympatisk fyr, som altid kom med et smil på læben og var rap i replikken. Men så var han også utrolig loyal over for KIF Kolding. Han spillede hos os i 16 sæsoner, og han sagde pænt nej tak til flere store tilbud fra større udenlandske klubber. Det glemmer jeg ham ikke for, understreger hun.

Tove Hadberg er nærmest født ind i KIF, fortæller hun.

-Min far sad i bestyrelsen i fodboldafdelingen. Så som lille pige tog han mig med på Kolding Stadion. Og i vinterhalvåret tog han mig med op i KIF Hallen på Tvedvej. Han var selv med i første halvdel af 50'erne til at bygge KIF Hallen, som blev indviet i 1956. Den blev opført af en masse frivillige fra alle KIF's afdelinger, og det var min far også med til. Så jeg har set håndbold i KIF i over 60 år, fortæller hun.

Vasketøj og Europa Cup

De praktiske opgaver Tove Hadberg løser er mangeartede og meget forskellige.

-Jeg har tidligere også klaret vores regnskaber, men på den post er jeg nu blevet afløst af Sanne Klinge, som nu tager sig af de opgaver. Lige nu klarer jeg f.eks. at vaske spillertøjet, fordi vores vaskefolk er sygemeldte. Da vi havde spanske spillere i klubben tog jeg med dem på Borgerservice på kommunen, fordi det kan være svært at overskue, når man skal tilmeldes Folkeregistret og mange andre praktiske ting. Da vi spillede Europa Cup hentede jeg nogen gange dommerne i Billund Lufthavn klokken 3 om natten, og så var jeg også vært for dem i de to-tre dage de ofte var her i forbindelse med en Europa Cup- eller Champions League-kampe.

Binder klubben sammen

Direktør i KIF Kolding, Christian Hjermind, siger at Tove Hadberg i høj grad er en person, som kan betegnes som ”limen i klubben”.

-Sådan en person er der nok mere eller mindre i alle klubber. En uundværlig person, som binder tingene sammen. Tove har klubben inde under huden. Hun er én som ikke tæller timerne, men bare løser de opgaver, som skal løses, og det er da heller ikke tilfældigt, at når tidligere spillere kommer på besøg i klubben – ja, så skal de alle sammen have en snak med Tove. Hun har en rolle i vores klub, som er helt særlig – og det er en rolle, som vi i den grad påskønner, siger Christian Hjermind.

#vikæmperforkolding

WordPress hjemmeside udviklet af Magio - web med mere